Zasloužená radost z poznávání

Matemágovy 1. narozeniny - ohlédnutí za prvním rokem

Brzy to bude rok od chvíle, kdy čaroděj Matemág poprvé spatřil světlo světa. Stalo se tak 16.12. 2017. V ten den jsme v Matemágově týmu završili dlouhou etapu tří let postupných příprav, shánění financování a vývoje hry, která nyní učí měsíčně tisíce českých děti matematiku.

Na začátku, před nyní již čtyřmi lety, jsme si řekli, že chceme dětem ukázat, že matematika není jen o počítání a drilování postupů. Chtěli jsme dětem ukázat matematiku především jako užitečný nástroj pro překonávání překážek a dosahování cílů. Proto jsme matematiku schovali do dobrodružného příběhu dvou dětí - Jakuba a Terezky, kteří se vydávají za svým cílem. Cílem naučit se něco z mocné matemagie přímo od čaroděje Matemága. Děti tak podnikají cestu do čarodějovy kouzelné země Abstrakce a imaginace. Cesta ovšem není jednoduchá. Hlavní hrdiny na ní čeká mnoho překážek v podobě skrytých matematicko-logických rébusů.

Během vývoje jsme se hodně snažili o co nejpřirozenější přenesení matematiky do překážek v herním pohádkovém prostředí. Dbali jsme na to, aby v kontextu příběhu hry dávali překážky smysl a zapadaly do celého pohádkového prostředí, neboť i to, proč se matematiku učíme by mělo dávat smysl.

Těsně před vydáním se nám ale hlavou honily obavy: “Udělali jsme to dostatečně?”, “Bude hra děti bavit?”, “Bude je skutečně vzdělávat?”, “Podaří se budovat pozitivní vztah k matematice?”. Ač jsme v průběhu vývoje hry opakovaně hru s dětmi testovali, člověk si nikdy nemůže být zcela jist. Po několika týdnech od vydání se začala z prvních zpráv od dětí, rodičů i odborníků ukazovat pozitivní informace, že ano. O něco později se Matemág dostal do finále ceny Eduína za inovace ve vzdělávání, kde se umístil v ceně veřejnosti na 3. místě. Hra děti dle zpráv rodičů bavila a kladně nás hodnotili i nezávislí odborníci např. Mensa ČR ve své recenzi.

Pochvalné zprávy se čtou dobře. My jsme ale chtěli víc, chtěli jsme se potkat s dětmi a rodiči osobně a zjistit podrobněji jak se doma společně učí a poznávají matematiku. Proto jsme v březnu uspořádali Hravé odpoledne s Matemágem, kde na děti čekaly rozmanité aktivity od logických rébusů, kreslení postaviček, hraní hry, až po matematické experimentování. Rodiče se mohli dozvědět jak podpořit rozvoj matematických dovedností svých ratolestí. A přišla se podívat i ČT:D, která natočila pěknou reportáž. I díky tomuto setkání s rodiči jsme poznali, že chceme hru posunout ještě o něco dále.

Rodiče totiž často nevěděli, jak hru s dětmi hrát, jak děti podpořit, když zrovna nezvládají překážku samy vyřešit, či jak se s dětmi domluvit na době hraní na tabletu. Chtěli jsme, aby Matemág nebyl jenom hra, kterou děti hrají nepřiměřeně dlouho izolovaně v koutě domácnosti. Chtěli jsme, aby byl přiměřeným prostředkem pro společné objevování matematiky v rodině. Proto jsme vytvořili systém, kterým zapojujeme rodiče do hry a radíme, jak toho dosáhnout. Rodič může do hry zadat svoji emailovou adresu. Ve chvíli, kdy pak potomek objeví novou doposud neznámou matematickou úlohu, se začnou dít věci. Rodič dostane krátkou informaci o příběhovém i pedagogickém smyslu této úlohy a tipy jak matiku z úlohy přenést i za hranice tabletu. Matemág tímto způsobem posílá i dětem občas drobné ocenění za jejich pokroky v objevování matematiky v podobě různých omalovánek. Takto se snažíme přenášet smysluplnou matematiku za práh školy a za rámec chytrého zařízení do domácího prostředí.

Postupně se častěji začala objevovat otázka, zdali bude Matemág dostupný i pro školní použití. Někteří učitelé chtěli Matemága vyzkoušet pro rychlejší žáky, aby se nenudili, jinde zase řešili smysluplný obsah pro chytrá zařízení v družině. Školy často chtějí Matemága využívat na zařízeních s operačním systémem Windows. I díky významné podpoře společnosti Microsoft se podařilo vytvořit verzi hry pro operační systém Windows 10, a tak je nyní možné Matemága hrát kromě mobilních zařízeních i na počítačích. Instalace pro Windows je od podzimu dostupná na tržišti mobilních aplikací MS store.

A jak si Matemág po roce působení vede? Hru si zahrálo nyní již více jak 33 tisíc dětí po celé České republice, které dohromady vlastní motivací vyřešily více jak 2 miliony matematicko logických rébusů. Pro srovnání, jedná se přibližně o každého desátého človíčka ve věku 6-9 let. Kromě množství vyřešených úloh nám také velikou radost dělá hodnocení uživatelů, které na platformě Google Play dosahuje 4,5 bodů z 5, a zpětné vazby rodičů, jenž nám dohromady dokládají pozitivní dopady vzdělávací hry.

V průběhu prvního roku od vydání jsme se snažili zvláště o zkvalitňování obsahu hry. Průběžně jsme uveřejnili 9 aktualizací. Kromě zmíněného obsahu pro rodiče, jsme do hry v létě přidali i sadu nových úloh určených pro nejmladší hráče. Rodiče se nás často ptali na pokračování hry, či zdali neplánujeme tvorbu podobných vzdělávacích her i pro jiné předměty. Zvláště často padal dotaz na češtinu. “Rádi bychom, ale nyní takový krok nechystáme” padalo vždy z našich úst. Vývoj nové hry je poměrně náročný a nyní si ho nemůžeme dovolit. Budeme ale nadále pokračovat ve vylepšování obsahu. Brzy se chystáme uveřejnit očekávanou školní edici pro všechny platformy. A krom toho pro další rok připravujeme vydání Matemága i pro zahraniční publikum.

 

Petr Zavadil

Spoluautor a leader rozvoje

Chcete vědět více o Matemágovi nebo si ho stáhnout do svého tabletu/na svůj počítač? Běžte na www.matemag.cz.

Matemágův blog
Doporučte tuto stránku svým známým:

Podporují nás

Nadace České spořitelny
© 2024 H-mat, o.p.s.
Pro lektory Prohlášení o používání cookies

Práce s nadanými žáky od MŠ, přes 1. a 2. stupeň až po střední školy. Zúčastněte se seminářů v Praze.

Zavřít