ŠKOLA HEJNÉHO METODY NA 2. STUPNI ZŠ

2. stupeň ZŠ - začátečníci

Hodinová dotace: 24 x 45 min.

seznam účastníků

Přihlásit se na kurz

DATUM A MÍSTO

9. 7. 2018, 09:00 - 14:00
ZŠ Brno, Horácké náměstí 13, 621 00 Brno - Řečkovice
další termíny

LEKTOŘI

Mgr. Eva Blažová
Mgr. Jitka Linhartová

CENA PRO JEDNOTLIVCE

4 500 Kč (vč. 0 % DPH)

Na tento seminář se již není možné přihlásit (přihlašování ukončeno)
Storno podmínky

AKREDITACE

Seminář je akreditován MŠMT ČR v systému DVPP v rámci programu "Škola Hejného metody na 2. stupni ZŠ " pod č.j.:
MSMT- 27618/2019-1-795


Garanti LŠ: Mgr. Lenka Rybová, RNDr. Eva Nováková

Zaměření2. stupeň ZŠ - začátečníci

Podmínkou pro získání certifikátu je 100 % účast na letní škole!

Příměstská LŠ = bez ubytování
(včetně stravy během programu - 1 x oběd a 2 x Coffee Break)

Příměstská letní škola v Brně 2018 bude zaměřena na učitele. Celým programem nás bude doprovázet téma role učitele a oblasti s tím související.

Program pro začátečníky bude sestaven tak, aby účastník poznal principy Hejného metody tím, že je prožije při práci na dílnách a komentováním vzniklých konkrétních situací. Účastník se seznámí s tím, jaká prostředí a jaké úlohy může využít ve své praxi, pokud vyznává konstruktivistický způsob výuky. Proběhne seznámení s možnými způsoby hodnocení, které jsou v souladu s principy Hejného metody.

Po absolvování programu bude účastník vybaven tak, aby mohl učit v souladu s principy Hejného metody.

 

POVINNÉ DÍLNY:

  • Krokování a Schody I - krokování na pásu a číselné ose vede k porozumění záporným číslům (kroky pozpátku),  sčítání a odčítání celých čísel a  operaci odčítání závorky (mínus před závorkou). Modelování rovnic, soustav rovnic, absolutní hodnoty. Využívá jazyk šipek jako nástroj k zaznamenávání procesů.
  • Dřívka - manipulativní prostředí.  V činnostech se budují a rozvíjejí pojmy obvod, obsah, pracujeme se zlomky jako s částmi celku, připravují se pojmy shodnost, podobnost. V tomto prostředí je možné postupně odhalovat jednoduché i složitější vazby a přecházet od jejich slovního popisu k popisu algebraickému.
  • Geoboard, mříž - manipulativní prostředí. Nabízí klasifikaci trojúhelníků a čtyřúhelníků, rozvíjí kombinatorické myšlení. Seznamuje s pojmy přímá a nepřímá shodnost. Geometrie na mříži využívá jazyk šipek i souřadnic, přináší porozumění  základním vztahům přímek, pojmům rovnoběžnost, kolmost, úhlům, základním prvkům v trojúhelníku. Propedeutika analytické geometrie.
  • Sítě těles - porozumění pojmu síť krychle, kvádru, hranolu, jehlanu, konvexních i nekonvexních mnohostěnů. Seznámení s pojmem povrch tělesa.
  • Šipkové grafy - porozumění operacím s racionálními čísly, lineární funkci, úpravě algebraického i číselného výrazu. Řešení lineárních rovnic, soustav lineárních rovnic. Propedeutika aritmetické posloupnosti.
  • Pavučiny - porozumění operacím s racionálními čísly, řetězení operací a vizualizaci složitějších číselných výrazů. Příprava  pojmu aritmetický průměr. Rozvíjení logického myšlení. Nejprve řešení metodou pokus – omyl, později využití algebry. Propedeutika aritmetických posloupností a řad, rovnic, soustav rovnic.
  • Krychlová tělesa - dílna bude zaměřena na průřez učiva Krychlové stavby z prvního stupně a seznámení s prostředím Krychlová tělesa v učebnicích druhého stupně. Úlohy směřují k porozumění pojmům vrchol, hrana, stěna a síť krychlového tělesa, povrch a objem, k zobrazování krychlových těles. Účastníci se seznámí se různými způsoby záznamu těles.
  • Váhy - porozumění elementárním úpravám lineárních rovnic, substituce, stejná úprava obou stran rovnice, hledání řešení soustav dvou lineárních rovnic o dvou neznámých.
  • Součinové čtverce - porozumění násobení a dělení racionálních čísel, distributivnímu zákonu, odhalování číselných zákonitostí metodou uvolňování parametru, řešení lineárních rovnic. Seznámení s rozkladem přirozeného čísla na součin prvočísel. Propedeutika iracionálního čísla, kvadratické rovnice.
  • Zlomky  - vedoucí dílny nabídne účastníkům celou škálu úloh využívajících různé sémantické modely zlomků – koláč, tyč, čokoládu, ciferník a počet. Budou řešeny tradiční i netradiční úlohy vedoucí k hlubokému porozumění zlomkům. K budování pojmu zlomek budou využita všechna vhodná prostředí. Zavedení operací se zlomky, porovnávání zlomků, číselná osa, racionální čísla.

 

VOLITELNÉ DÍLNY:

  • Thaletova věta - úlohy, které postupně vedou žáky k odhalení Thaletovy věty.
  • Pythagorova věta - úlohy v prostředí mříže, které postupně vedou žáky k odhalení Pythagorovy věty
  • Algebrogramy - porozumění číslu zapsanému v desítkové soustavě a operacím s tímto číslem, číslu  zapsanému ve dvojkové soustavě i jiné soustavě. Seznámení  se způsobem rozkladu na součet řádů. Propedeutika dělitelnosti, kombinatoriky.
  • Rodina - relace a jejich vlastnosti. Slovní úlohy o věku.

 

Dílny se vypisují až na místě dle aktuálního zájmu. Je čistě na dobrovolnosti účastníka, zda-li některou z nabízených bude absolvovat. Tento typ dílen je bonusem pro účastníky (není zahrnován do celkové hodinové dotace).

Detailní program bude upřesněn.

 

INFORMACE A STORNO PODMÍNKY
Kontrolujte, prosím, zda se opravdu hlásíte na Vámi zamýšlenou úroveň. Přihlašujte se až ve chvíli, kdy skutečně víte, kdo za Vás bude vícedenní školu hradit (zda Vy nebo škola).

Storno podmínky vícedenních škol: 
Odhlášení 14-7 dnů před začátkem 20% z ceny, 6-4 dny před začátkem 50% z ceny, 3-0 dnů před začátkem 100% ceny.
Účastníci obdrží osvědčení o účasti. Dbáme na to, aby námi vydaný certifikát byl potvrzením o absolvování celé vícedenní školy.

Přečíst celou anotaci akreditovaného semináře

Cena se skládá z:

Ubytování: nezajišťujeme
Storno podmínky naleznete zde