ŠKOLA HEJNÉHO METODY NA 1. STUPNI ZŠ

1. stupeň ZŠ - pokročilí

Hodinová dotace: 24 x 45 min.

seznam účastníků

Přihlásit se na kurz

DATUM A MÍSTO

30. 6. 2018, 09:00 - 14:00
FZŠ Táborská, Táborská 45/421, 140 00 Praha 4
další termíny

LEKTOŘI

Mgr. Jarka Kloboučková
Mgr. Michaela Králová Ph.D.

CENA PRO JEDNOTLIVCE

4 500 Kč (vč. 0 % DPH)

Na tento seminář se již není možné přihlásit (přihlašování ukončeno)
Storno podmínky

AKREDITACE

Seminář je akreditován MŠMT ČR v systému DVPP v rámci programu "Škola Hejného metody na 1. stupni ZŠ" pod č.j.:
MSMT- 27618/2019-1-795


Garanti LŠ: doc. RNDr. Darina Jirotková, Ph.D., PhDr. Jana Slezáková, Ph.D., Mgr. Jana Hanušová, PhD.

Zaměření: 1. stupeň ZŠ - pokročilí

Příměstská LŠ = bez ubytování
(včetně stravy během programu - 1 x oběd a 2 x Coffee Break)

Předpokládáme, že účastník, který se hlásí do programu pro pokročilé, má již zkušenosti s výukou v duchu Hejného metody alespoň tři roky, je již na základní úrovni seznámen s nabízenými prostředími. Pokud ne, doporučujeme, aby se do doby konání letní školy s nimi co nejaktivněji seznámil. V dílnách tohoto programu se nebudou probírat podrobně úplné základy prostředí a způsoby, jak otevírat prostředí žákům v 1. či 2. ročníku.

Program pro pokročilé je sestaven tak, aby účastník:

  • hlouběji pronikl do cílů jednotlivých prostředí a jejich propojení,
  • naučil se diferencovat výuku, tedy naučil se, jak pomáhat slabším žákům a jak rozvíjet ty zdatnější,
  • porozuměl podstatě budování představ o matematických pojmech (mentálních schémat matematických pojmů),
  • prožil sám na sobě roli učitele a porozuměl jejím principům tak, aby výuka Hejného metodou byla efektivní. 

POVINNÉ DÍLNY:

  • Principy Hejného metody – video - Hlubšími analýzami videonahrávky části výukové hodiny poznáváme podrobněji komunikační i sociální jevy, promýšlíme, jak vést efektivně diskusi ve třídě, a máme příležitost promýšlet i matematické myšlenky žáků.
  • Tabulka 100 – vyvozování vztahů – účastník zná již základní úlohy, seznámí se s náročnějšími úlohami z tohoto prostředí a vlastním prožitím objevitelského procesu pozná, jak vést žáky k objevování zajímavých vztahů, které struktura čísel nabízí.
  • Šipkové grafy – aritmetické prostředí, ve kterém žáci mnohým počítáním odhalují vztahy mezi číselnými operacemi a připravují se na řešení i složitějších rovnic.
  • Práce s daty – účastník prožije různé typy práce s daty – od evidence tabulkou, po tvorbu grafické vizualizace a práci s grafem.
  • Kombinatorika a pravděpodobnost – účastník pozná možnosti, jak dát žákům zkušenosti z oblasti kombinatoriky a pravděpodobnosti, na kterých pak bude moci budovat další poznatky.
  • 3D geometrie a sítě těles – Tvorba sítí krychle i dalších těles propojuje 2D a 3D geometrii. Účastník pozná typové úlohy, které rozvíjejí prostorovou představivosti a vedou k poznávání vztahů mezi vrcholy, hranami, stěnami tělesa a jim odpovídajících vztahů mezi vrcholy a stranami sítě.      
  • Úlohy o věku – jsou typy slovních úloh, ve kterých čas hraje roli, jsou dynamické. Tyto úlohy patří k obtížným slovním úlohám. Účastník pozná, jak s takovými úlohami pracovat, aby žáka vybavil účinnými nástroji na jejich řešení.   
  • Rovnice – účastník pronikne do podstaty práce s rovnicemi prostřednictvím řešení úloh v různých prostředích a pozná, jak může žáky přivézt k zápisu rovnice a k porozumění jejich řešení. 
  • Geometrie na mříži - účastník se seznámí s možnostmi poznávání 2D geometrických tvarů, jejich vlastností, obsahů a obvodů.
  • Geometrické konstrukce – účastník pozná různé typy konstrukcí v různých geometrických prostředích a jejich cíle. 

 

POVINNĚ VOLITELNÉ:

  • Učebnice
  • Žákovská řešení slovních úloh – účastníkům bude nabídnuto několik žákovských prací, na kterých bude ukázána diagnostika žákovského myšlení a práce s chybou v HM.

 

 DOBROVOLNĚ VOLITELNÉ:

  • Hodnocení, práce s rodiči, outdoorové aktivity, abaku, Rodina, Biland

 Tyto dílny se vypisují až na místě dle aktuálního zájmu. Je čistě na dobrovolnosti účastníka, zda některou z nabízených bude absolvovat. Tento typ dílen je bonusem pro účastníky (není zahrnován do celkové hodinové dotace).

Detailní program bude upřesněn.

 

INFORMACE A STORNO PODMÍNKY
Kontrolujte, prosím, zda se opravdu hlásíte na Vámi zamýšlenou úroveň. Přihlašujte se až ve chvíli, kdy skutečně víte, kdo za Vás bude vícedenní školu hradit (zda Vy nebo škola).

Storno podmínky vícedenních škol: 
Odhlášení 14-7 dnů před začátkem 20% z ceny, 6-4 dny před začátkem 50% z ceny, 3-0 dnů před začátkem 100% ceny.
Účastníci obdrží osvědčení o účasti. Dbáme na to, aby námi vydaný certifikát byl potvrzením o absolvování celé vícedenní školy.

Přečíst celou anotaci akreditovaného semináře

Cena se skládá z:

Ubytování: nezajišťujeme
Storno podmínky naleznete zde